2011. szeptember 26., hétfő

Kőtömbökből épült támfalak

Ezt a bejegyzést építőmérnök édesapám írta, aki egy benzinkutat töltőállomást, vagy egy szép autópálya kanyart ívet jobban megcsodál, mint egy gyönyörű festményt. Ittjártakor tetszettek Neki a terméskő súlytámfalak, ezért írt róluk nekem egy bejegyzést.

Ha valamely okból arra van szükség, hogy egy földtestet meredekebben alakítsunk ki, mint ahogy az belső ellenállásai alapján szabad rézsűben megállna akkor a földet meg kell támasztanunk. Ezt a falat támfalnak nevezzük.

A földnyomás ellensúlyozására felhasznált szerkezetek legegyszerűbb fajtája a súlytámfal, ahol az egyensúlyt a támszerkezet tömegéből adódó erők biztosítják. Az ellenerőt monolitikusan, legtöbbször betonból, vagy elemekből összeállítva is biztosíthatjuk. Talán az egyik legősibb megoldás, amelyet már az inkák is használtak, a kőtömbökből kialakított súlytámfal.

Fontos, hogy a kőzettömbök közötti súrlódásnak jelentős szerepe van az erőjátékban, ezért kifejezetten előnyös a kőtömbök durva felületűre történő szeletelése. Legegyszerűbb a függőleges kialakítás, de ebben az esetben a határteherbírás korlátozott. Különösebben bonyolult statikai számítások nélkül elődeink rájöttek, hogy a tömböket lépcsősen kissé eltolva, hatékonyabban ellensúlyozható a földnyomás. Feltehetően erre a felismerésre néhány ledőlt támfal vezette rá őket.

Fontos, hogy milyen a kőzet keménysége, mivel puhább kőzetek könnyebben megmunkálhatóak. Legideálisabbak a megfelelő kristályszerkezetű üledékes kőzetek a mészkövek és dolomitok, bár ezeknek a felületén komoly pusztítást végeznek a gyakran előforduló savas esők. A spanyolországi Santa Margarítában látott feltehetően mészkő vagy homokkő tömbökből kialakított súlytámfalak, nemcsak időtállóak, hanem kifejezetten esztétikusak is.



Hasonló tömböket rézsűs kialakítással, közlekedési építmények mellett is találhatunk Andalúziában. Ezeknek hatalmas előnye, hogy az út szélesítésekor könnyen szétbonthatók és újra felhasználhatók.

Sajnos Magyarországon nem áll rendelkezésre megfelelő alapanyag. Eruptív köveink nehezen alakíthatók és könnyen aprózódnak, mészkő és dolomit készleteink is inkább zúzottkőként hasznosíthatók. Így hát, ha hasonló szép mérnöki szerkezeteket akarunk megcsodálni, Szlovéniába, Olaszországba vagy Spanyolországba kell elutaznunk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése