2011. február 20., vasárnap

La Linea közbiztonsága

La Linea de la Concepcíón volt jópár évig Spanyolország legveszélyesebb városa rendőrségi statisztikák és az emberek szerint is. Már nem az 10 éve. Ezt nem tudom, hogy úgy oldották-e meg, mint a BME-sek QPÁn a ' A BME központi épülete legyen jobban kivilágítva, mint a Közgáz főépülete'.

Persze a 9. kerületből elköltözve nehéz megítélni mi számít itt nem biztonságosnak, ezért megkérdeztem ha éppen ebbe a városba költöznék (mivel innen gyalog is közel a határ):
- Hány zárat rakjak fel, hány kamerás házat válasszak, kell riasztó, ha sportfelszerelések is lesznek otthonhagyva?
Az Egyesült Királyságban felnőtt kollégám, aki évekig lakott itt, ekkor még színjózan volt, tök komolyan mélyen a szemembe nézett:
- SOHA ne felejtsd el BEZÁRNI a lakást! - Gondoltam most hülyéskedik, aztán folytatta - Ha csak becsapod az ajtót, ezek az itteni bűnözők képesek arra, hogy amíg dolgozol, bankkártyával kinyissák, az elvetemültebbek akár még be is rúgják! Mindig zárd be, akár kétszer is fordítsd rá! - javasolta

Egyszer egyik kollégánkat leütötték, és be akarták vonszolni valahova, hogy kirabolják, de ketten sem bírták el. Nem szokták előre átgondolni a bűncselekmények kivitelézést az itteniek. Öreg néniket már raboltak ki a tengerparton, és fiatal nőknek nem javasolják minden környéken este az egyedül mászkálást.

Nem mindenki osztja ezt a véleményt, de van egy kis feszkó abból adódóan is, hogy a spanyol városban 30% a munkanélküliség (20% az országos átlag), Gibraltáron pedig 2%, ezért a külföldieket nem szeretik, mert elveszik azt a kevés angoltudás és szakértelem nélkül végezhető munkát is Gibről.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése