2011. március 21., hétfő

Időzónák

Az nem nagy különlegesség, hogy brit térségből brit térségbe utaztam, és órát kellett állítanom, mivel a brit birodalom kiterjedése hatalmas. Ami érdekes, hogy keletre utaztam, mégsem előre, hanem visszafele kellett állítanom az órámat egy órával.

Gibraltár hiába van nyugatabbra Londonnál, mivel Spanyolország a kelet-európai időzónában szeretett volna maradni, bármennyire is a UK-hez húz, az nagyon furán nézne ki, ha a pici kis brit országba Spanyolországból ingázó mintegy 30ezer ember folyamatosan váltogatna a londoni és a madridi idő között.

Fura helyzet, de nyilvánvaló gazdasági okai vannak, hogy Gibraltár és Budapest között nincs zónaidő különbség annak ellenére, hogy Budapesten a Nap több, mint másfél órával előbb kel fel, mint Gibraltáron! Az meg hogy az Egyesült Királyság, mint Európától sok tekintetben független szigetország normális zónaidőt használ, tehát nem erőlteti a kelet-európait, mint a szinte ugyanolyan hosszúsági fokok között elterülő Spanyolország, nem is mondható angol különcködésnek.

Nem nagyon szeretnék offtopicolni a saját blogomban sem, úgyhogy a síelést megelőző London és Bergamo városnézős képekből csak az órásokat teszem ide, ha már időzónákról volt szó:
 
Little Ben, London

Westminster Abbey, London
Big Ben, London
Houses of Parliament, London
Big Ben, London
Cittá Alta, Bergamo
Posta épülete, Bergamo
Bergamo főtere
Ideje indulni...

4 megjegyzés :

  1. Gondolom, ugyanolyan hosszúsági fokokat kell érteni...

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ha mód és lehetőség van rá, szeretnénk kérni tőled egy privát mail címet. Én és a barátnőm augsztus 26 án indunlunk Malagára és terveink szerint onnan tovább Gibraltárra. Szeretnénk egy pár tanácsot kérni tőled, már ha nem tekinted zaklatásnak.
    Üvözlettel Erika és Anita

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anita és Erika!

    Jó érzés, hogy egyre több az olyan olvasóm, akit (még) nem ismerek. Most már a profil oldalamon (a jobb hasábból is elérhető) is ott van az emailcímem. Jöhetnek a kérdések, megpróbálok válaszolni. Jelenleg nem túl sok időm van privát ügyben netezni (hacsak nem a cégnél éjszakázok), de hamarosan bekötik otthonra.

    VálaszTörlés