2011. március 24., csütörtök

A Mutalisk és a Siklóernyő

A Mutalisk egy hamar kitenyészthető földre is támadó zerg légiegység a Starcraft 2 stratégiai játékban; a siklóernyő pedig egy nagy hátizsákban elférő, több száz kilométer megtételére alkalmas repülőeszköz. Azon a triviális közös jellemzőn túl, hogy mindkettő repül, felfedeztem még egy közös tulajdonságot:

Mindkettő alkalmas a fenyegetettség kiváltására.
Threat is a meta-game concept in which a player exploits the potential damage they can inflict to attempt to manipulate the actions and mindset of his opponent. - http://wiki.teamliquid.net/starcraft/Threat

Starcraft 2
Egy felfedezett early muta build order, tehát ha az ellenfél azt látja, hogy korán kaphat légitámadást a nyakába, gyakran defenzív viselkedést vált ki.

Siklóernyő a csomagtartóban
Képzeld el, hogy autóvezetési tudás nélkül egy ex-párod mellett ülsz egy elromlott légkondijú, városi bevásárlásra tervezett autóban, ami 3 nap alatt nettó 3047 km-t kell, hogy megtegyen, és ahhoz, hogy ebből az önként vállalt szörnyű helyzetből mielőbb kijuss, a Pó-síkság unalmas útjain indexelés nélkül kivágó olasz kamionosai közt kell, hogy rosszul jelzett autópálya kereszteződéseket észrevegyél akár sötétben is. Most biztos az idegeskedés, feszültség, aggresszió, veszekedés jut eszedbe, de vigyünk be egy újabb paramétert: Közeledünk a világhírű Monaco starthelyhez, és a régen repült sofőr vadiúj ernyős cucca ott van a kocsiban. Hallottál már olyanról, hogy egy peches landolás után valaki 6 hétig nem tudott autót vezetni. Nos, ekkor valószínűleg a kedvességed az idővel olyan meredeken fog emelkedni, mint Gibraltár sziklája a Devils tower road és a radarállomás között:

A szikla sziluettjének bal kéz felőli oldalát kell nézni ezen az állásinterjúm előtt készült képen

Egyébként Gibraltár katonai jelentőségét is éppen a fenyegetettség adja. Állítólag a radar belátja a Földközi-tenger nagy részét, és Spanyolország egy részét is. Lehet, hogy nincs is mindig bekapcsolva, mert nem olcsó az áram, de épp elég fenyegetettség, hogy sok mindent láthat. Néha felbukkan a semmiből egy brit atomtengeralattjáró Gibraltár partjainál, földrajzilag a Costa del Solon, de politikailag nemzetközi és brit vizeken. Lehet, hogy a legártalmasabb fegyver amivel fel van szerelve, az a legénységi pikádókészlet, de ha éppen olyan kedvük lenne a briteknek, jó pár hajó és kikötő rommá torpedózására alkalmas muníciót idehozhatnának, ami már valós fenyegetettséget jelent.

A stratégiai játékokból megtanulható elemek átszövik az életet, csak észre kell tudni venni őket. Például az egész folyamatban, ami a gibraltári munkavállalásom körüli döntéseket jellemezte, nagyon komoly timing szituációk voltak.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése